Vauva Boot Camp

RASKAUDESTA PALAUTUMINEN
Raskaudesta ja synnytyksestä palautuminen on useammille äideille täysin harmaata aluetta. Terveydenhuolto antaa meille hyvin vähän infoa ja ohjausta, miten palautua raskaudesta tehokkaasti ja turvallisesti. Päivittäin äidit ihmettelevät, milloin on turvallista palata normaaleihin liikunta rutiineihin. Todella vähän puhutaan raskauden ja synnytyksen aiheuttamista muutoksista kehoissamme, varsinkin niistä epämiellyttävistä. Oikealla tiedolla ja ohjauksella on useimmiten mahdollista palauttaa keho kuitenkin ennalleen turvallisesti. Todella moni äiti palaa liian nopeasti liian haastavaan liikuntaan ja saattaa altistaa kehonsa pysyvillekin vaurioille.
Raskaudesta ja synnytyksestä palautumista tulisi miettiä jo raskaus aikana. Oikeanlaisella liikunnalla ja ravinnolla voidaan pitää kehosta huolta jo raskaus aikana. Tällöin myös palautuminen on helpompaa, vaikka ikinä ei voi tietää tuleeko synnytyksessä montakin mutkaa matkaan.
Vauva Boot Camp kursseilla tuetaan kehon palautumista raskaudesta ja synnytyksestä tehokkaasti ja turvallisesti. Kursseista löytyy myös turvallisia ohjelmia raskaana olevalle. Lantionpohjan lihakset, syvät vatsalihakset sekä mahdollinen vatsalihasten erkauma on kuntoutettava ennen siirtymistä tiukempaan treeniin. Edistyneemmät kurssit kuitenkin tukevat vielä naisen suurenmuutoksen käynyttä kehoa oikean oppisin harjoutuksin. Kurssien tarkoitus on valmistaa äidin keho normaaleihin liikuntarutiineihin tehokkaasti ja turvallisesti.

MIKSI PALAUTUMISEEN KANNATTAA SATSATA?

Moni ajattelee, että raskaus ja synnytys jo itsestään voi aiheuttaa pysyviä ikäviä muutoksia naisen kehoon. Varsinkin alatiesynnytyksen ajatellaan monellakin tavalla ”pilaavan” alapään.

Enemmän kuitenkin totta on se, että naisen vartalo on tehty raskautta ja synnytystä varten. Tällä en kuitenkaan tarkoita, että naisen tehtävä olisi olla raskaana tai synnyttää. Raskaus ja varsinkin alatiesynnytys itsessään voivat aiheuttaa pysyviä epämiellyttäviä ja/tai vaivaavia muutoksia naisen kehoon. Mutta  todella usein nämä kehon toimintahäiriöitä aiheuttavat muutokset aiheutetaan itse, sillä ei kunnioiteta kehoa ja anneta sille aikaa palautua raskaudesta ja synnytyksestä.

Musta tuntuu, että varsinkin nykypäivänä, kiitos somen, äideillä on liian kiire laihduttaa ja päästä takaisin ennen raskautta vartaloon. Helposti tulee aloitettua liian tiukat liikuntarutiinit, joista saattaa joutua ”maksamaan” loppu elämän. Enimmäkseen puhumme lantionpohjantoimintahäiriöistä. Esimerkiksi gynekologisilta laskeumilta ja huonon ryhdin aiheuttamilta ongelmilta voitaisiin välttyä jos keskityttäisin kuntouttamaan keskivartalo ja lantionpohja synnytyksen jälkeen.

Tässä muutamia huonon ryhdin ja laskeumien aiheuttamia ongelmia:

  • Paineen ja pullotuksen tunne
  • Virtsaamisongelmat
  • Ulostusvaikeudet
  • Virtsankarkailu
  • Työperäinen päänsärky
  • Niskasärky
  • Alaselän kipeytyminen. 

Aika inhottavia oireita kärsiä jopa loppuelämä, kun oli liian kiire ottaa aikaa palautumiseen. Mutta liian kiire näyttää ”hyvältä”.

MIKSI LANTIONPOHJAN LIHASTEN RENTOUTUS JA HUOLTO ON TÄRKEÄÄ?

Kun lantionpohjan lihakset ovat jatkuvasti kireät ja jännittyneet, se voi johtaa erilaisiin ongelmiin, kuten virtsankarkailuun, ummetukseen, kivuliaaseen yhdyntään, tai jopa lantionpohjan kiputiloihin eli vulvodyniaan.

Siksi on tärkeää oppia rentouttamaan lantionpohjan lihakset tarvittaessa, esimerkiksi seksuaalisen kanssakäymisen aikana, virtsarakon tyhjennyksen yhteydessä, alatie synnytyksessä tai yleisen lihasjännityksen lieventämiseksi.

Rentouttamalla lantionpohjan lihaksia, voit parantaa verenkiertoa alueella, vähentää kipua ja parantaa yleistä hyvinvointia. On myös tärkeää, että harjoitat lantionpohjan lihaksia säännöllisesti, jotta ne pysyvät vahvoina ja joustavina.

Pimppa Remppa valmennuksessa saat käyttöösi kätevän äänitteen jonka avulla sinun on helppo tehdä lantionpohjan lihasten treeniä missä vain ja milloin vain. Älä kuitenkaan unohda valmennuksen muita tärkeitä osioita. Lantionpohjasi tarvitsee lempeää huoltoa yhtäpaljon kuin jumppaakin. En halua pelotella, mutta monesti voi käydä niin, että kun innostutaan niin treenataan liikaa. Lantionpohjan lihakset ovat lihasryhmä kuin mikä muukin tahansa ja ne tarvitsevat myös huoltoa ja rentoutusta.

Lantionpohjantoimintahäiriöt voivat johtua myös lantionpohjan kireydestä ja valmennuksen tarkoitus ei ole sitä aiheuttaa.

Muista siis rentouttaa lantionpohjanlihakset jokaisen lantionpohjan lihasten treenin jälkeen ja tehdä myös muita huoltavia harjoituksia. Yksi helppo tapa rentouttaa lantionpohjan lihaksia on nostaa jalat seinää vasten kohti kattoa. Tässä asennossa voit rauhoittua ja päästää kaikki jännitykset lantionpohjasta.

 

 

YLIPAINO JA VATSAN TURVOTUS VOIVAT VAIKUTTAA HAITALLISESTI LANTIONPOHJAN HYVINVOINTIIN USEILLA ERI TAVOILLA.

Ensinnäkin, ylipaino sekä myös vatsan jatkuva turvotus lisäävät vatsaontelon painetta, mikä voi heikentää lantionpohjan lihaksia ja aiheuttaa virtsankarkailua sekä muita lantionpohjan toimintahäiriöitä. Lisäksi ylipaino voi aiheuttaa rasvakudoksen kertymistä lantionpohjan alueelle, mikä voi lisätä lantionpohjan lihasten rasitusta ja heikentää niiden toimintakykyä.

Kun vatsa turpoaa, se voi painaa lantionpohjan alueelle ja aiheuttaa painetta virtsarakolle ja suolistolle. Tämä paine voi heikentää lantionpohjan lihaksia ja lisätä virtsankarkailun ja ulosteenpidätysvaikeuksien riskiä. Lisäksi vatsan turvotus voi vaikuttaa ruoansulatuskanavan toimintaan ja aiheuttaa ummetusta, joka voi myös lisätä lantionpohjan lihasten rasitusta ja heikentää niiden toimintaa.

Toiseksi, ylipaino voi johtaa istumatyöhön tai -elämäntapaan, mikä voi myös vaikuttaa negatiivisesti lantionpohjan hyvinvointiin. Istuminen pitkiä aikoja päivässä voi johtaa lantionpohjan lihasten heikentymiseen ja verenkierron heikkenemiseen lantion alueella, mikä voi heikentää lantionpohjan toimintaa ja aiheuttaa virtsankarkailua ja muita oireita.

Ylipaino voi lisätä vatsan painetta ja rasvamassaa vatsan alueella, mikä voi heikentää vatsalihaksia ja pahentaa vatsalihasten erkaumaa. Vatsan turvotus voi myös lisätä vatsan painetta ja vaikuttaa negatiivisesti vatsalihasten toimintaan. Vatsalihasten erkauma voi aiheuttaa lantionpohjan lihaksille ylimääräistä rasitusta, kun ne yrittävät korvata vatsalihasten heikkoa toimintaa. Tämä lisää lantionpohjan lihasten väsymistä ja voi johtaa virtsankarkailuun tai ulosteenpidätysvaikeuksiin. Lisäksi vatsalihasten erkauma voi aiheuttaa lantionpohjan alueen kipua ja epämukavuutta, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti päivittäiseen toimintaan.

On tärkeää huolehtia terveellisestä painosta ja aktiivisesta elämäntavasta, jotta voidaan minimoida lantionpohjan hyvinvointiin vaikuttavat riskit. Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio voivat auttaa ylläpitämään terveellistä painoa ja edistämään lantionpohjan terveyttä. Lisäksi on tärkeää välttää pitkäaikaista istumista ja huolehtia riittävästä liikunnasta päivittäin.

Autan vuosittain satoja naisia voimaan paremmin ravinnon ja liikunnan avulla. Autan myös mielelläni sinua. Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon 40 minuuttia ja käydään yhdessä läpi ravitsemuksesi sudenkuopat. Ole rohkeasti yhteydessä: pimpparemppa(at) gmail.com.