Vauva Boot Camp

RASKAUDESTA PALAUTUMINEN
Raskaudesta ja synnytyksestä palautuminen on useammille äideille täysin harmaata aluetta. Terveydenhuolto antaa meille hyvin vähän infoa ja ohjausta, miten palautua raskaudesta tehokkaasti ja turvallisesti. Päivittäin äidit ihmettelevät, milloin on turvallista palata normaaleihin liikunta rutiineihin. Todella vähän puhutaan raskauden ja synnytyksen aiheuttamista muutoksista kehoissamme, varsinkin niistä epämiellyttävistä. Oikealla tiedolla ja ohjauksella on useimmiten mahdollista palauttaa keho kuitenkin ennalleen turvallisesti. Todella moni äiti palaa liian nopeasti liian haastavaan liikuntaan ja saattaa altistaa kehonsa pysyvillekin vaurioille.
Raskaudesta ja synnytyksestä palautumista tulisi miettiä jo raskaus aikana. Oikeanlaisella liikunnalla ja ravinnolla voidaan pitää kehosta huolta jo raskaus aikana. Tällöin myös palautuminen on helpompaa, vaikka ikinä ei voi tietää tuleeko synnytyksessä montakin mutkaa matkaan.
Vauva Boot Camp kursseilla tuetaan kehon palautumista raskaudesta ja synnytyksestä tehokkaasti ja turvallisesti. Kursseista löytyy myös turvallisia ohjelmia raskaana olevalle. Lantionpohjan lihakset, syvät vatsalihakset sekä mahdollinen vatsalihasten erkauma on kuntoutettava ennen siirtymistä tiukempaan treeniin. Edistyneemmät kurssit kuitenkin tukevat vielä naisen suurenmuutoksen käynyttä kehoa oikean oppisin harjoutuksin. Kurssien tarkoitus on valmistaa äidin keho normaaleihin liikuntarutiineihin tehokkaasti ja turvallisesti.

MIKSI PALAUTUMISEEN KANNATTAA SATSATA?

Moni ajattelee, että raskaus ja synnytys jo itsestään voi aiheuttaa pysyviä ikäviä muutoksia naisen kehoon. Varsinkin alatiesynnytyksen ajatellaan monellakin tavalla ”pilaavan” alapään.

Enemmän kuitenkin totta on se, että naisen vartalo on tehty raskautta ja synnytystä varten. Tällä en kuitenkaan tarkoita, että naisen tehtävä olisi olla raskaana tai synnyttää. Raskaus ja varsinkin alatiesynnytys itsessään voivat aiheuttaa pysyviä epämiellyttäviä ja/tai vaivaavia muutoksia naisen kehoon. Mutta  todella usein nämä kehon toimintahäiriöitä aiheuttavat muutokset aiheutetaan itse, sillä ei kunnioiteta kehoa ja anneta sille aikaa palautua raskaudesta ja synnytyksestä.

Musta tuntuu, että varsinkin nykypäivänä, kiitos somen, äideillä on liian kiire laihduttaa ja päästä takaisin ennen raskautta vartaloon. Helposti tulee aloitettua liian tiukat liikuntarutiinit, joista saattaa joutua ”maksamaan” loppu elämän. Enimmäkseen puhumme lantionpohjantoimintahäiriöistä. Esimerkiksi gynekologisilta laskeumilta ja huonon ryhdin aiheuttamilta ongelmilta voitaisiin välttyä jos keskityttäisin kuntouttamaan keskivartalo ja lantionpohja synnytyksen jälkeen.

Tässä muutamia huonon ryhdin ja laskeumien aiheuttamia ongelmia:

  • Paineen ja pullotuksen tunne
  • Virtsaamisongelmat
  • Ulostusvaikeudet
  • Virtsankarkailu
  • Työperäinen päänsärky
  • Niskasärky
  • Alaselän kipeytyminen. 

Aika inhottavia oireita kärsiä jopa loppuelämä, kun oli liian kiire ottaa aikaa palautumiseen. Mutta liian kiire näyttää ”hyvältä”.